Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Valorile tensionale tinta sub tratament

Valorile tinta generale pentru pacientii aflati sub tratament antihipertensiv difera fata de clasificarea tensiunii arteriale in functie de valorile masurate in cabinetul medicului pentru pacientii care NU au un diagnostic anterior de hipertensiune.

Astfel, un pacient cu varsta intre 18 si 65 de ani, sub tratament, are ca valori tinta TA sistolica 120-129 mmHg si cea diastolica 70-79 mmHg. La grupele de varsta 65-79 si peste 80 de ani, TA sistolica tinta este de 130-139 mmHg, cea diastolica fiind la fel. Medicul va stabili necesarul de tratament si tinta TA de la caz la caz. Orice modificare in schema de tratament nu trebuie facuta decat la recomandarea medicului, dupa analizarea tuturor informatiilor analizate. Este foarte important sa va masurati acasa TA, sa notati valorile masurate si sa le aratati medicului la consult.

O scadere si usoara a valorilor tensionale prin tratament corect si stil de viata adecvat poate scadea cu 7% riscul de a muri prin infarct si cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

Automasurarea tensiunii arteriale este importanta si in cazul in care nu stiti ca suferiti de aceasta afectiune. Este o boala silentioasa, in general fara semne si simptome, iar 20% dintre hipertensivi nu stiu ca au HTA si se expun riscului de moarte prematura. Masurarea TA este primul past catre o diagnosticare precoce.

TA optima inseamna valori masurate <120 (diastolica) si <80 (sistolica) mmHg. Pentru valori inregistrate de 120-129 (diastolica) si/sau 80-84 (sistolica) tensiunea arteriala este considerata normala. Pentru valori inregistrate de 130-139 (diastolica) si/sau 85-89 (sistolica) tensiunea arteriala este considerata normal inalta. Ingrijorarea apare la valori peste sau egale cu 140 (diastolica) si/sau mai mari sau egale cu 90 (sistolica).

Inainte de vizita la medic este recomandata masurarea corecta a tensiunii arteriale timp de 8 zile, dimineata si seara, si notarea valorilor masurate intr-un jurnal.

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: