Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

In timp ce la peste 95% din pacientii hipertensivi nu se poate preciza o cauza a hipertensiunii arteriale, fiind produsa prin mecanisme complexe, in 5% din cazuri, HTA este produsa de cauze identificabile si poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara. Depistarea acestor forme de hipertensiune arteriala este importanta pentru a putea institui masuri prin care valorile tensionale sunt pastrate sub control.

Exista situatii cand in aparitia boalii sunt implicati factori ce nu pot fi modificati: ereditatea (dacă unul sau ambii parinti au avut HTA, riscul de a avea aceasta maladie este mai mare); varsta (hipertensiunea arteriala se dezvolta mai frecvent dupa varsta de 40 de ani); sexul (hipertensiunea este mai frecventa la barbati fata de femei). Cunoscand faptul ca ne aflam intr-o astfel de categorie de risc ar trebui sa ne faca mai atenti la masurile de preventie, la factorii pe care avem puterea sa ii modificam.

O mare parte din caracteristicile negative ale stilului de viata modern influenteaza si valorile tensiunii arteriale (fumatul, stresul emotional, consumul excesiv de alcool). Fumatul este nociv indiferent de numarul de tigarete fumate, astfel incat o masura importanta este evitarea acestui comportament. Se considera ca aportul optim de sare din alimente este de sub 5 grame pe zi. Intrucat sarea este un conservant puternic, ea se regasește in concentratii foarte mari in alimentele procesate industrial. Asocierea dintre hipertensiune si obezitate are mecanisme specifice; un procent mare de hipertensivi (aproximativ 40%) asociaza obezitate.

Este foarte important sa se realizeze in randul copiilor o educatie adecvata pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta sanatoasa si activitati fizice in aer liber. Astfel se poate realiza prevenirea eficienta a bolilor cardiovasculare, inclusiv a hipertensiunii arteriale.

Masurile legate de stilul de viata sunt insa recomandate si bolnavilor cu hipertensiune arteriala. Aceste măsuri fac parte integranta din tratamentul hiper- tensiunii arteriale, contribuind esential la scaderea tensiunii arteriale: oprirea fumatului, reducerea aportului de sare, cresterea consumului de fructe si legume, reducerea greutatatii, practicarea regulata a sportului moderat, evitarea consumului exagerat de alcool.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: