Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Exista hipertensiune arteriala la copii?

Din pacate, da, exista hipertensiune arteriala si la copii, iar una dintre cauze este obezitatea datorata unui stil de viata tot mai sedentar si alimentatiei sarace in fructe si legume. Medicii recomanda parintilor sa se informeze asupra riscurilor ce pot determina aparitia unei hipertensiunii la copii, sa promoveze un stil de viata sanatos, sa ii ofere copilului o alimentatie sanatoasa si sa il stimuleze sa faca o activitate sportiva.

Mai jos va invitam sa cititi un interviu despre acest subiect cu dna dr Ana-Maria Vintila, Presedinta Grupului de Lucru Hipertensiune Arteriala a Societatii Romane de Cardiologie.

Din pacate da, exista hipertensiune si la copil. Acest lucru poate ne surprinde. Eram obisnuiti sa consideram hipertensiunea arteriala o boala a varstnicului. Iata ca aceasta nu nu mai ca nu este o boala a varstnicului, poate fi o boala a adultului tanar dar poate fi si o boala a copilului. Din pacate, in epoca in care traim, vedem din ce in ce mai multa obezitate infantila. Copiii sunt cu activitate fizica din ce in ce mai limitata, nu mai practica un sport, prefera sa socializeze prin intermediul dispozitivelor electronice si stau multe ore din zi nemiscati in fata calculatorului, tabletei, telefonului. Sportul nu face parte din activitatile lor zilnice. De asemenea, alimentatia pe care au acesti copii este din ce in ce mai dezechilibrata, cu multe dulciuri, cu multe fainoase, cu putine fructe, cu putine legume si in consecinta apar tulburari de metabolism la copii, ce pot fi responsabile de aparitia hipertensiunii asociate obezitatii. Este bine de stiut ca aceasta hipertensiune asociata obezitatii poate sa apara foarte precoce, chiar la varsta de 5-6 ani.

In general, pana la varsta de 6 ani, daca apare hipertensiune si ea nu este exclusa, poate sa apara chiar si la acesti copii foarte mici, ea este asociata de obicei unor alte probleme de sanatate care aduc dupa sine si hipertensiune arteriala. Asa sunt bolile endocrine, bolile rinichiului, malformatiile congenitale ale aortei, samd. Atunci vorbim despre hipertensiune arteriala secundara.

Insa, incepand cu varsta de 6 ani, copiii pot dezvolta hipertensiune arteriala esentiala, la fel ca si adultii, mai ales daca sufera, asa cum spuneam, de obezitate infantila.

Practic, tensiunea arteriala trebuie determinata ca masuratoare de rutina in cadrul controalelor medicale la medicul de familie, incepand cu varsta de 3 ani. Daca acest copil are cumva factori de risc pentru hipertensiune arteriala cum ar fi prematuritatea, istoricul de greutate scazuta la nastere, daca are vreo malformatie cardiaca congenitala cunoscuta sau vreo boala congenitala a rinichiului sau o boala renala dobandita in frageda copilarie, atunci tensiunea arteriala trebuie masurata chiar si inaintea varstei de 3 ani.

Este important ca la fiecare control, cum spuneam, medicul de familie sa masoare tensiunea arteriala, iar daca aceasta valoare nu se incadreaza in valoarea normala considerata pentru varsta copilului respectiv, atunci se recomanda un consult cardiologic. Dar atentie! Nu este vorba despre un consult facut de catre un cardiolog de adult, ci despre un consult de cardiologie pediatrica.

Este important astfel sa stim ca pana la varsta de 18 ani ne adresam cardiologului pediatru! Acesta cunoaste patologia specifica varstei, este cel care stie sa gestioneze medicatia in perioada de crestere pentru a nu administra preparate care interfera cu cresterea. Cardiologul pediatru stie, de asemenea, sa ajusteze dozele pe kilogram corp, adica in functie de greutatea corporala a fiecarui copil.

Un copil ingrijit corespunzator, care este pus la dieta, care face o activitate fizica corecta si care schimba radical stilul de viata poate sa scape de hipertensiune. Daca totusi hipertensiunea persista si dupa varsta de 18 ani, atunci se recomanda continuarea gestionarii cazului  impreuna cu medicul cardiolog de adult, alaturi, bineinteles, de medicul de familie.

Sa nu uitam faptul ca, pe langa aceste tulburari de metabolism care sunt asociate stilului de viata nesanatos, in perioada de adolescenta mai avem de-a face si cu alte lucruri care pot induce hipertensiune cum ar fi fumatul. Din pacate fumatul se incepe de la aceasta varsta, el fiind, evident, nociv la orice varsta. De asemenea mai este consumul de diferite energizante, stimulante, plante etnobotanice, samd, care sigur ca trebuie descurajat si nu ar avea ce sa caute in consumul niciunui om, daramite la un adolescent.

Parintii trebuie sa stie despre aceste riscuri, trebuie sa promoveze un stil de viata sanatos, sa ii ofere copilului o alimentatie sanatoasa si sa il stimuleze sa faca o activitate sportiva care sa il faca sa petreaca cat mai mult timp activ si cat mai putin timp in fata dispozitivelor electronice. Acesta ar fi rolul parintilor: sa gestioneze corect stilul de viata al copilului, sa stie ca hipertensiunea poate sa se asocieze unui stil de viata nesanatos si sa incerce sa corecteze aceste lucruri inainte sa fie prea tarziu.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: