Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!
Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?
Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile
Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!
Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?
Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva
29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii
Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?
E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?
Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala
Cum masuram tensiunea arteriala acasa?
Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?
Hipertensiunea arteriala in cifre
Cand apare hipertensiunea arteriala
Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?
Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular
Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim
Am aflat de la medici cat de important este sa adoptam un stil de viata sanatos atunci cand descoperim ca avem ceva probleme de sanatate. Am aflat si cat de greu este sa introducem orice schimbare, mai ales cand o viata intreaga am facut altfel. Cum sa te apuci de miscare, daca pana la 40 de ani nu avut chiar un stil de viata activ? Cum ii convingi pe cei tineri sa o ia pe un drum bun chiar de la inceput? “Le doresc succes celor care se asteapta ca daca o sa le vorbeasca copiilor despre alimentatie sanatoasa si sport […] [acestia] o sa il preia si o sa il urmeze… “ ne-a spus Andrei Samoil, trainer senior, coach, ghid local si national, montan, de speologie, instructor de schi, antrenor de Aikido Aikikai, fondator al Academiei 1,61.ro – un proiect de turism si calatorii de aventura, este omul caruia miscarea si călătoriile i-au dat un nou sens vietii. Acum el ii invata pe altii cum sa faca loc, cu placere, sportului in viata lor.
***
“S-a intamplat organic. Nu a fost un moment cand mi-am pus in cap “hai sa ma apuc sa merg pe munte!”. Am avut modelul parental. Ai mei erau foarte pasionati de mers pe munte. Nu extrem, dar tot mergeau. Prima data m-au dus la 5 ani, imi amintesc, intr-o drumetie in Piatra Craiului si mi s-a lipit pe retina, a fost o super experienta. Apoi, cand eram in clasa a IV-a, deci avea 10 ani, am fost prima data cu cortul in Parang. Ani de zile, pana am intrat la liceu, am ramas in cap cu acea tura. Mergeam cu rucsacul in spate, pe creasta. Mi s-a parut absolut fantastic, mai ales ca stateam cu cortul undeva intr-o zona total rupta de lume. […] Dar totul a pornit de la ce am vazut la parinti.”
***
“Nu putem sa vorbim despre ‘ma apuc sa merg munte…’, ‘ma apuc de o arta marțiala’, „ma apuc sa ma duc la Aikido”. Am avut mai multi practicanti adulti care au spus „nu am facut niciodata, in viata mea nu am dat un pumn”… „ma apuc de treaba asta!” Si se apuca asa cum se apuca de mers la sala de forta. Nu functioneaza asa, mai ales mersul pe munte sau stilul de viata sanatos, sau in general un stil de viata care sa includa activitati in natura.
Ar trebui sa NU ne uităm la rezultat, ar trebui sa ne setam un obiectiv din a ne face un program, din a ne expune regulat la acest gen de activitati. Rezultatele, dupa aceea, vor veni.
Ar trebui să te gândești ce îți place. Să te gândești ce fel de tură, ce excursie, ce activitate ți-ar plăcea să faci, să te duci cu inima deschisă. Să mergem căutând distracția și să ne simțim bine acolo pe munte și să avem satisfacția de a face un lucru cu adevărat valoros pentru mintea noastră, iar rezultatele fizice vor veni la pachet, ulterior.
Daca noi mergem la munte fiind curiosi sau fiind indragostiti de a vedea niste peisaje frumoase, nu trebuie decat sa mergem. Nu ne alearga nimeni. Nu ne pune nimeni sa parcurgem un anumit traseu intr-un anumit timp, nu trebuie sa mergem ca la un maraton. […] Nu trebuie decat sa ne ducem, dar gandind in directia de a ne face placere, de a face ceva cu drag.
Un interviu in trei parti realizat de Alexandra Manaila, videomedicina.ro
Sanatate in 4 pasi
Unul din doi romani sufera de hipertensiune arteriala, care netratata duce la boli cardiovasculare grave, atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala.
Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!
Sustinerea familiei este foarte importanta in viata celor care sufera de hipertensiune arteriala.
Proiect realizat cu sprijinul: