Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!
Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?
Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile
Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!
Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?
Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva
29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii
Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?
E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?
Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala
Cum masuram tensiunea arteriala acasa?
Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?
Hipertensiunea arteriala in cifre
Cand apare hipertensiunea arteriala
Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?
Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular
Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim
Tensiunea arteriala, atat scazuta cat si crescuta, poate afecta vederea. Acest lucru este cunoscut tuturor pacientilor hipertensivi, foarte multi dintre acestia chiar asa se si prezinta la medic – pentru ca au avut tulburari de vedere. Astfel, isi “gasesc” tensiunea arteriala in afara valorilor normale, fie scazuta, fie crescuta.
Este cea mai importanta, pe termen lung, in tulburarile de vedere. Principalul mecanism prin care apar aceste tulburari de vedere in hipertensiunea arteriala este legat de afectarea vaselor fundului de ochi, adica vasele retinei. Acestea sufera in hipertensiunea indelungata, dezvoltand retinopatie hipertensiva. Afectiunea presupune o modificare a structurii si a tonusului vaselor de sange de la nivelul retinei. Poate interveni o evolutie in timp în cazul in care hipertensiunea arteriala nu a fost tratata corespunzator. Prin evolutia catre stadii avansate poate conduce la aparitia de sangerari, de hemoragii, iar acestea pot afecta vederea chiar si definitiv.
Sa nu uitam si ca hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru ateroscleroza. Daca aceasta se localizeaza la nivelul vaselor cerebrale, poate sa fie responsabila de aparitia unor accidente vasculare cerebrale. In funcTie de severitate si de localizare la nivelul creierului, un AVC poate determina tulburari de vedere fie tranzitorii, fie chiar definitive.
Iata ca nu este deloc de glumit cu hipertensiunea nici in ceea ce priveste vederea!
De asemenea, daca tratamentul antihipertensiv nu este unul care sa asigure constanta valorilor tensionale, adica o variatie cat mai mica a valorilor pe parcursul unei zile si de la o zi la cealalta, se poate intampla sa avem de-a face cu variatii bruste ale debitului cerebral (cand debit prea mare pe valori tensionale prea mari, cand debit scazut atunci cand tensiunea scade). In consecinta, una din tulburari poate sa fie si tulburarea vederii.
Tensiunea scazuta este asociata, spre exemplu, unui tratament antihipertensiv excesiv sau unor stari de deshidratare si poate sa duca la scaderea debitului sanguin si la incetosarea vederii.
De obicei, in prima faza, pacientii percep tulburarea de vedere ca vedere incetosata, se alarmeaza si se prezinta la medic. Este un lucru bun pana la un punct pentru ca hipertensiunea arteriala simptomatica poate fi astfel diagnosticata. Sunt insa pacienti care au hipertensiune si nu stiu pentru ca este asimptomatica. La acesti pacienti este foarte important rolul determinarii tensiunii arteriale prin controale medicale periodice. Medicul de familie poate astfel diagnostica hipertensiunea arteriala inainte sa se produca aceste simptome. Astfel ar putea sa intervina, si cu ajutorul medicului cardiolog, asupra stilului de viata si asupra tratamentului pacientului incat sa nu se ajunga la complicatiile de care am vorbit, implicit si la tulburarile definitive ale vederii.
Interviu acordat de dna. Dr. Ana-Maria Vintila
Sanatate in 4 pasi
Unul din doi romani sufera de hipertensiune arteriala, care netratata duce la boli cardiovasculare grave, atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala.
Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!
Sustinerea familiei este foarte importanta in viata celor care sufera de hipertensiune arteriala.
Proiect realizat cu sprijinul: