De ce apare HTA

Cand apare hipertensiunea?

Tensiunea arterială (TA) nu are o valoare fixa pe parcursul unei zile si poate varia chiar de la o masurare la alta. TA poate creste in imprejurari diverse, cum ar fi efortul fizic, emotiile, altitudinea crescută, consumul exagerat de lichide (peste 5-6 litri), dupa folosirea unor substante energizante, etc.

La unele persoane tensiunea arteriala creste spontan si se mentine la valori ridicate si in afara imprejurarilor mentionate, generand hipertensiune.

La peste 95% din pacientii hipertensivi nu se poate preciza o cauza a hipertensiunii arteriale. In aceste cazuri, boala este produsa prin mecanisme complexe, iar diagnosticul este de hipertensiune arteriala esentiala sau primara.

 

Alte cauze ale hipertensiunii arteriale

Cauzele posibile de hipertensiune arteriala secundara sunt: bolile renale cronice, unele boli endocrine, boli vasculare congenitale, etc.

O forma particulara de hipertensiune arteriala este cea declansata la femei in cursul sarcinii. In aceasta situatie pot aparea: pierdere de proteine prin urina, edeme (umflarea extremitatilor), pana la convulsii, complicatii cunoscute sub numele de pre-eclampsie si eclampsie. Se impune tratament de urgenta intrucat este amenintata viata mamei si fatului.

 

Hipertensiunea arteriala secundara

In 5% din cazuri, HTA este produsa de cauze identificabile si poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara. Depistarea acestor forme de hipertensiune arteriala este importanta deoarece o parte dintre ele se pot vindeca cu tratament corespunzator.

Atentie la alte tratamente

Unele medicamente pot induce sau agrava hipertensiunea arteriala: medicamente folosite in tratamentul cancerului, cortizon, contraceptivele orale si tratamentele de substitutie hormonala la femei, antiinflamatoarele nesteroidiene si medicamentele pentru raceala si gripa care contin derivati de efedrina. Pacientii cu hipertensiune arteriala trebuie sa fie foarte atenti atunci cand isi administreaza din proprie initiativa unele dintre aceste medicamente.

 

Factori implicati în producerea hipertensiunii primare/esențiale

Factori nemodificabili

Ereditatea (daca unul sau ambii parinti au avut HTA, riscul de a avea aceasta maladie este mai mare); varsta (hipertensiunea arteriala se dezvolta mai frecvent dupa varsta de 40 de ani); sexul (hipertensiunea este mai frecventa la barbati fata de femei).

Factori modificabili

O mare parte din caracteristicile negative ale stilului de viata modern influenteaza si valorile tensiunii arteriale (fumatul, stresul emotional, consumul excesiv de alcool). Fumatul este nociv indiferent de numarul de tigarete fumate, astfel incat o masura importanta este evitarea acestui comportament. Se considera ca aportul optim de sare din alimente este de sub 5 grame pe zi. Intrucat sarea este un conservant puternic, ea se regaseste in concentratii foarte mari in alimentele procesate industrial. Asocierea dintre hipertensiune si obezitate are mecanisme specifice; un procent mare de hipertensivi (aproximativ 40%) asociaza obezitate.

 
Referinte:

Toate informațiile de mai sus fac parte din brosura despre hipertensiune arteriala, pregatita pentru pacienti de catre Societatea Romana de Cardiologie, ediție revizuita 2019.

Autori: Conf. Dr. Darabont, Prof. Dr. Eduard Apetrei, Conf. Dr. Elisabeta Badila; Coordonator program: Prof. Dr. Dragoș Vinereanu. Hipertensiunea arteriala. pag 9-13

Editie online disponibilă pe site-ul Societatii Romane de Cardiologie cardioportal.ro

Măsoară corect tensiunea arterială
Află cum
Știi care sunt valorile tensionale țintă și cele bune?
Află când trebuie să mergi la medic
O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: