Cum descoperim HTA

HTA – o afecțiune silentioasa

De multe ori, cresterea TA nu se insoteste de o suferinta care sa atraga atentia bolnavului. Deci hiper- tensiunea arteriala poate fi o boala tacuta si cu atat mai periculoasa, deoarece complicatiile grave apar ca prima manifestare a bolii. De aceea, HTA a fost denumita adesea “ucigasul tacut”.

Semne si simptome

Alteori, cresterea TA se manifesta prin: respiratia anormala la eforturi ce puteau fi tolerate usor anterior; dureri de cap, mai des in partea occipitală; ameteli; concentrare dificila; tulburari de vedere; zgomote in urechi. Din nefericire, nu sunt rare cazurile cand hipertensiunea arteriala se descopera odata cu aparitia unei complicatii severe cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Modalitatea de depistare

Deoarece HTA este frecvent asimptomatica, singura modalitate de a o depista este aceea de a va masura periodic tensiunea arteriala.

***

Referinte:
Toate informațiile de mai sus fac parte din brosura despre hipertensiune arteriala, pregatita pentru pacienti de catre Societatea Romana de Cardiologie, ediție revizuita 2019.
Autori: Conf. Dr. Darabont, Prof. Dr. Eduard Apetrei, Conf. Dr. Elisabeta Badila; Coordonator program: Prof. Dr. Dragoș Vinereanu. Hipertensiunea arteriala. pag 16
Editie online disponibilă pe site-ul Societatii Romane de Cardiologie cardioportal.ro
Măsoară corect tensiunea arterială
Află cum
Știi care sunt valorile tensionale țintă și cele bune?
Află când trebuie să mergi la medic
O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: